• Twitter
  • Facebook
  • Linkedin

4 veelgemaakte fouten tijdens selectiegesprekkenVier veelgemaakte fouten bij selectiegesprekken

1. Het profiel

Het belangrijkste, maar wellicht ook het moeilijkste, is het profiel schetsen. De meest gemaakte fout is, dat men zoveel mogelijk kwaliteiten eist, terwijl ze niet allemaal vereist zijn voor de functie.

Leg vooraf goed vast welke kenmerken essentieel zijn. Over welke competenties dient de werknemer te beschikken? Welke zijn het belangrijkste en welke minder belangrijk?

2. De gesprekken

Vermijd tijdens het gesprek dat jezelf te veel aan het woord bent. Niet alleen kom je zo niet genoeg te weten over de kandidaat, daarnaast geef je hem ook de kans om zijn antwoorden af te stemmen op wat jij wilt horen.

Onderzoeken hebben uitgewezen dat tijdens een sollicitatiegesprek, een 80/20-verhouding aan te raden is. Zorg dat de kandidaat ongeveer 80% van de tijd aan het woord is, de overige 20% is voor jou.

3. De eerste selectie

Blijf objectief! Selecteer niet op basis van gelijkenissen of zaken die jou aanspreken (bijvoorbeeld: dezelfde studie gevolgd, liefhebber van dezelfde sport, dezelfde woonplaats, etc.). Blijf gefocust op kwaliteiten en eigenschappen.

Gebruik een praktisch en uniform formulier tijdens het gesprek. Na afloop van de gesprekken met de verschillende kandidaten, is het dan nog een kwestie van de formulieren naast elkaar leggen.

4. De tweede selectie

Maak niet de fout om het tweede gesprek in je eentje te doen. Laat een tweede persoon aanschuiven. Zo krijg je een tweede mening en dat is toch aardig meegenomen.

Informatie

Graag meer informatie over dit onderwerp? Neem dan contact met ons op, voor een vrijblijvend en oriënterend gesprek. Kijk ook eens op personeelsadvies.

Nouvelle Coaching en Personeelsadvies

Meestershof 8
7468 GN Enter

0638 95 24 81

info@nouvellecoaching.nl