Mag ik een voorschot?
Geef je je werknemer direct een voorschot als hij daar om vraagt? Of zeg je steevast nee? Enkele tips om de financiële kou te overleven.
Een voorschot geven is een gunst en geen recht. De wet verplicht je nergens tot het geven van een voorschot. Verleen je een voorschot, dan is het goed om te benadrukken dat het een uitzondering betreft!
Voorschot snel vereffenen!
Je kunt een voorschot ineens of in gedeelten inhouden. Vereffen een voorschot (in overleg met je werknemer) zo snel mogelijk. Laat de vereffening én de storting van een betaald voorschot, altijd blijken uit de salarisstrook.
Je moet op een voorschot altijd meteen de juiste inhoudingen verrichten. Wil je dit niet? Denk dan eens aan het verstrekken van een lening.
Onderschat het risico niet
Een medewerker met grote geldzorgen kan een risico zijn voor het bedrijf. Aandacht voor de medewerker met geldzorgen zal preventief werken, maar waakzaamheid en controle blijft geboden! Financiële problemen bij werknemers kunnen leiden tot ziekteverzuim, ongeconcentreerd werk of improductiviteit.
Extra inzet als tegenprestatie?
Geniet de medewerker een arbeidvoorwaarde waar jullie beiden geen waarde aan hechten en die je tegen dezelfde kosten om kunt zetten in bijvoorbeeld een salarisverhoging of bonus?
Of kun je de medewerker extra laten verdienen met overwerk. Als je bepaalde werkzaamheden uitbesteedt (folders rondbrengen, schoonmaak- of onderhoudswerk, koeriersklusjes, etc.) zijn jullie beiden daarmee gebaat. Mocht de medewerker bij verdienen binnen het bedrijf met andere werkzaamheden, hoef je daarvoor niet zijn eigen uurloon te betalen, maar het tarief dat voor dat werk gebruikelijk is!
Informatie
Graag meer informatie over dit onderwerp? Neem dan contact met ons op, voor een vrijblijvend en oriënterend gesprek. Kijk ook eens op personeelsadvies.