• Twitter
  • Facebook
  • Linkedin

beren op de weg zien

Beren op de weg zien, denkfouten, kortom belemmerende gedachten 

door Renate Frazer, 15 oktober 2013

Klopt het wel wat ik denk?

Onze gedachten zijn niet altijd alleen maar waar. Soms zien we beren op de weg, of onbewust maken we gebruik van denkfouten. Denkfouten kunnen er de oorzaak van zijn, dat mensen op emotioneel gebied veel te lijden hebben of zich niet begrepen voelen. Wanneer je in staat bent om denkfouten te ontdekken, dan kun je deze vervangen door gedachten die wel kloppen.

Een aantal belemmerende gedachten op een rij:

Negatief denken

Het glas is half leeg. Negatief denken kan mensen ernstig beperken in hun mogelijkheden. “Het zal toch niet lukken”, “Ik zal het wel weer verpesten” of “Dit is niet voor mij weggelegd” zijn gedachten die je kunnen belemmeren om in actie te komen. Als je denkt dat je iets niet kunt, is de kans groot dat je gelijk krijgt.

Beperkende en verruimende gedachten

“Ik heb ook altijd pech!”, “Ik krijg nooit die kans!” of “Ze moeten mij altijd hebben”. Vaak kun je door een simpele vraag: “Kun je mij een voorbeeld geven waarin je geen pech had?”, de negatieve gedachte ombuigen. Immers, alle gebeurtenissen zijn immers neutraal. Echter, hoe je ermee omgaat, hoe je erop reageert, dus weke impact de gebeurtenis heeft, is iets dat je zelf bepaalt.

Gedachten lezen

Hoe vaak denken we niet dat iemand iets denkt of voelt en dan blijkt het later gewoon niet te kloppen? “Zij zal mij wel niet zien staan!”, “Ze vinden mij toch niet leuk!”, “Ze hebben gezien hoe ik afging, ik kan maar beter maken dat ik weg kom”. Als je niet checkt hoe een ander over je denkt, kun je jezelf onnodig kwetsen, of een onjuist oordeel vormen. Het kan ook zijn dat je denkt te weten hoe een ander denkt: "Hij zal daar wel last van hebben", "Hij ambieert die functie toch niet". Check altijd of jouw vermoedens wel kloppen. Ga een gesprek aan. Vaak blijkt het tegenovergestelde waar te zijn.

Ik moet…

Ga eens bij jezelf na, hoe vaak je van jezelf iets “moet” doen. Deze denkfout is makkelijk te herkennen. Let maar eens op mensen die heel veel van zichzelf of anderen “moeten”. Moeten klinkt heel dwingend. Vervang je het woord “moeten” door “willen” dan ontstaat er opeens vrijheid. Door iets te willen in plaats van te moeten, maak je een keuze en kies je bewust voor iets.

Relativeren en bagatelliseren

Alles met de mantel der liefde bedekken. Kortom: je wilt de problemen niet onder ogen zien. Relativeren en bagatelliseren is soms een uiting van weerstand. Weerstand om de problemen echt aan te pakken, angst voor veranderingen. Dit leidt in veel gevallen tot opkroppen van negatieve gevoelens.

Coaching en training

Zie jij ook wel eens beren op de weg, of gaan er andere belemmerende gedachten door je hoofd. Wil je juist positiever kunnen denken? Nouvelle helpt jou graag om de belemmerende gedachten, te vervangen voor gedachten waar je verder mee kunt. Neem contact op met Nouvelle voor een vrijblijvend en oriënterend gesprek.

Informatie

Hier vind je meer informatie over de verschillende trajecten bij Nouvelle: Persoonlijke coaching en coaching van leidinggevenden en managers. Zie ook onze overige publicaties of een totaaloverzicht van al onze diensten op het terrein van coaching en HR advies.



 

Nouvelle Coaching en Personeelsadvies

Meestershof 8
7468 GN Enter

0638 95 24 81

info@nouvellecoaching.nl