• Twitter
  • Facebook
  • Linkedin

mensgericht bezig zijn met personeelszaken

Mensgericht bezig zijn met personeelszaken

door Renate Frazer, 8 november 2013

Als leidinggevende is het belangrijk om goed in gesprek te gaan en te blijven met de medewerkers waarvoor je verantwoordelijk bent. Dat je ervoor zorgt dat je hen beter leert kennen, zodat je er afspraken op maat mee kunt maken. Afspraken die echt bij de personen in kwestie passen, zonder ze in een mal te drukken. Als dat lukt, krijgen deze medewerkers vertrouwen in hun eigen toekomst, raken ze meer betrokken bij de organisatie en hun werk, en is de inzetbaarheid optimaal.

Onlangs sprak ik met een directeur die dit mooi verwoordde, hij zei: ‘Ik moet continu aandacht besteden aan onze medewerkers. Zorgen dat ik weet wat er speelt, wat iedereen denkt en wil. Ik voel me soms een halve psycholoog’. En dat is wat mij betreft precies wat centraal moet staan. Want als je die menselijke maat – dat sociaal psychologische aspect – in balans weet te brengen met de economische doelen en belangen van een bedrijf, dan voer je een top HR-beleid.

Professionele ruimte

Daarnaast is het geven van verantwoordelijkheid een belangrijk element voor een goed HR-beleid. Maar daar is wel lef voor nodig. Eigenlijk zouden directieleden en leidinggevenden, zichzelf niet zozeer als de leiders moeten zien, maar als degenen die de medewerkers dienen. Dát zijn immers degenen die het uiteindelijke werk doen. Hén moet je op een voetstuk zetten, veel professionele ruimte geven. Mensen worden namelijk trotser op wat ze doen als ze intern ondernemerschap mogen tonen. Dan ontpoppen ze zich vanzelf als ambassaderus van hun werkgever. En natuurlijk vergt dit veel van het management. Want je moet durven loslaten én durven leren van fouten die er zeker ook gemaakt gaan worden…

Optimale arbeidsparticipatie

In het verlengde hiervan is het van belang om niet alles achter gesloten deuren te proberen op te lossen, maar medewerkers veel eerder te betrekken bij de situatie. Hen vragen om adviezen en ideeën vanuit de boodschap: laten we proberen hier samen zo goed mogelijk doorheen te komen. Brengt dit onrust? Ja, waarschijnlijk wel. Maar het haalt ook kracht, initiatief en inventiviteit naar boven, wat wellicht leidt tot veel slimmere ideeën om geld te besparen dan een paar mensen te ontslaan. Eigenlijk is het heel simpel: door mensen te betrekken, kweek je betrokkenheid: een onmiskenbare component voor optimale arbeidsparticipatie.

Kansen in crisistijd

Structureel vormgegeven HRM past niet in iedere organisatie. Of toch wel? “Ik begrijp best dat een bedrijf van tien mensen geen personeelsfunctionaris aanstelt. Maar waarom zouden zij niet voor een aantal uren per week een personeelsfunctionaris inhuren? Vooral in deze moeilijke tijden. Je kunt dan immers tijdelijk inlenen, juist op die momenten dat dit wenselijk is. Met andere woorden, de crisistijd waarin we nu zitten, biedt zeker kansen op het gebied van HR-management. Maar alleen als je een échte ondernemer durft te zijn: met creativiteit en lef!”

HRM advies

Heeft u behoefte aan een professional, die met regelmaat meekijkt of de P&O-activiteiten verlopen volgens de huidige wet en regelgeving? Nouvelle is dé oplossing.
Ook bij complexe taken, als: werving & selectie, loopbaanbegeleiding en functionerings- en/of beoordelingsgesprekken, ondersteunt Nouvelle graag uw organisatie. Dit kan zowel incidenteel als structureel, voor een aantal uren per week of per maand. Voor meer informatie kijk op HR dienstverlening.

HRM abonnement

U kunt beschikken over een vast aanspreekpunt voor al uw HRM-vraagstukken middels een HRM abonnement.

Informatie

Wilt u een vrijblijvend en oriënterend gesprek? Neemt u dan contact met ons op.
 

Nouvelle Coaching en Personeelsadvies

Meestershof 8
7468 GN Enter

0638 95 24 81

info@nouvellecoaching.nl