• Twitter
  • Facebook
  • Linkedin

demotie

Demotie als middel om medewerkers vitaal te houden

door Renate Frazer, 14 oktober 2013

Nu iedereen langer moet werken, is het belangrijk dat medewerkers met plezier in uw organisatie blijven werken en ook in staat zijn om hun werk uit te voeren. Heeft u demotie al eens overwogen als middel om werknemers vitaal te houden?

Taakverlichting

Demotie wordt vaak uitgelegd als taakverlichting, maar het is in feite iets anders. Demotie betekent een andere ruilverhouding: een werknemer gaat iets anders doen en krijgt daar ook anders voor betaald. Als er iets verandert in het kennen (inzetbaarheid), kunnen (mogelijkheid) of willen (bereidheid), heeft dat invloed op de productiviteit en kan dat tot nieuwe afspraken leiden in de primaire en/of secundaire arbeidsvoorwaarden.

Een stap terug doen

Het kan best aantrekkelijk zijn om na een veeleisende baan een stapje terug te doen. In het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten hebben ze daar een woord voor:’bridge job’. De bridge job is een brug tussen een baan en pensioen. In Japan, Korea en China is het zelfs al decennialang de manier om plaats te maken voor nieuw, aanstormend talent en tegelijkertijd waardevolle kennis en vaardigheden voor de organisatie te behouden. Oudere werknemers zijn dan bijvoorbeeld coaches van aankomende toppers. In dat licht bezien is demotie zo gek nog niet.

Verbeteren van de inzetbaarheid van uw medewerkers

Wilt u meer weten over het verbeteren van de inzetbaarheid van uw medewerkers, met of zonder demotie als instrument. Neem dan contact op met Nouvelle voor een vrijblijvend en oriënterend gesprek.

Informatie

Hier vindt u meer informatie over de verschillende trajecten bij Nouvelle: Persoonlijke coaching, teamcoach, loopbaanbegeleiding, outplacement en coaching van leidinggevenden en managers.

Zie ook onze overige publicaties of een totaaloverzicht van al onze diensten op het terrein van coaching en HR advies.


 

Nouvelle Coaching en Personeelsadvies

Meestershof 8
7468 GN Enter

0638 95 24 81

info@nouvellecoaching.nl