• Twitter
 • Facebook
 • Linkedin

echtscheiding

Echtscheiding: betaalt jouw kind de rekening?

door Renate Frazer, 23 oktober 2013

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: kinderen zijn eigenlijk nooit beter af na een echtscheiding. Vaak wordt gezegd dat een echtscheiding voor kinderen minder erg is dan voortdurend te moeten leven met ruziënde ouders, maar dat idee wordt niet gesteund door wetenschappelijk onderzoek. Scheiden is alleen maar voordelig voor de kinderen wanneer de ruzies zeer frequent en zeer ernstig zijn (met huiselijk geweld, etc.)

Emoties

Zodra je aan je kind vertelt dat jullie gaan scheiden, krijg je te maken met heftige emoties. Natuurlijk beleeft ieder kind een scheiding op zijn eigen manier. Hoe een kind het beleeft, hangt bijvoorbeeld af van zijn karakter en leeftijd. De manier van scheiden heeft hierop ook een grote invloed. Voor de kinderen is het veel prettiger als jullie in goed overleg uit elkaar gaan dan wanneer jullie met veel ruzie gaan scheiden.

Je kind is in eerste instantie boos en verdrietig door de scheiding. Dat geldt vooral voor oudere basisschoolkinderen. Deze emoties zijn voor je kind heel intens. Het is goed mogelijk dat je kind zijn boosheid uit, door bijvoorbeeld weer te gaan bedplassen of veel ruzie maakt. Soms zal je kind vasthoudend op zoek gaan naar je aandacht door je uit te dagen of over je grenzen heen te gaan.

Papa of mama?

Veel kinderen komen tijdens of vlak na de scheiding van hun ouders in een loyaliteitsconflict terecht. Ze willen niet kiezen tussen hun ouders en kunnen dat waarschijnlijk ook niet. Er ontstaat een innerlijk conflict, wanneer je kind zich onder druk gezet voelt om te moeten kiezen tussen zijn ouders.
Een kind heeft bijvoorbeeld medelijden met zijn moeder die nu van minder geld moet rondkomen. Of een kind vindt zijn vader zielig, omdat die nu alleen in een huis zit. Zonder iemand die voor hem zorgt.

Het is allemaal mijn schuld…

En dan is er nog het schuldgevoel. Veel kinderen denken dat zij de oorzaak zijn van de scheiding van hun ouders. Vooral jonge kinderen hebben hier last van. Het kan zijn dat je kind nog lang blijft hopen dat jullie weer bij elkaar komen. Pubers kunnen zich ook flink zorgen maken. Sommigen zoeken buitenshuis afleiding, terwijl andere pubers juist verantwoordelijkheden in het gezin op zich nemen.

Negatieve gevolgen

De Amerikaanse echtscheidingsonderzoekers Amato en Keith constateerden op grond van verschillende bestaande onderzoeken, dat kinderen die een echtscheiding hadden meegemaakt, op veel punten slechter functioneerden dan kinderen uit intacte gezinnen:

 • aanzienlijk slechtere schoolprestaties;
 • meer gedragsproblemen;
 • psychische en emotionele problemen;
 • lager zelfbeeld;
 • problemen met sociale relaties.

Bemiddeling

Met name bemiddeling kan een goede manier zijn om de problemen voor het kind enigszins te verzachten. Overigens is er natuurlijk meer nodig dan alleen bemiddeling, om problemen te voorkomen. Zoals:

 • een goed functionerende verzorgende ouder;
 • zo min mogelijk geconfronteerd worden met ouderlijke conflicten;
 • het nakomen van afspraken over de alimentatie;
 • de eigen vaardigheden van het kind;
 • steun vanuit de sociale omgeving.

Aandacht voor de kinderen in de hele echtscheidingssituatie is van het grootste belang. Alleen als ouders hun plicht serieus nemen en handelen naar dit inzicht, kan voorkomen worden dat het kind uiteindelijk de rekening van de scheiding betaalt.

Aandacht

Willen jullie voorkomen dat jullie kind de dupe wordt van jullie scheiding, en hebben jullie hulp nodig? Neem contact op met Nouvelle voor een vrijblijvend en oriënterend gesprek. Zie ook coaching van jongeren en coaching van particulieren.

Kijk ook op overige publicaties of een totaaloverzicht van al onze diensten op het terrein van coaching en HR advies.


 

Nouvelle Coaching en Personeelsadvies

Meestershof 8
7468 GN Enter

0638 95 24 81

info@nouvellecoaching.nl