• Twitter
  • Facebook
  • Linkedin

Hoe geef ik mijn kind meer zelfvertrouwen?

hoe geef ik mijn kind meer zelfvertrouwen

door Renate Frazer, 16 november 2013

Zeg niet voor de zoveelste keer 'Zit je nu alweer op je kamer?', maar zoek een taak die je kind zeker goed zal doen.

Identiteit

Met een nieuw lijf, wispelturige hersenen en een grote zoektocht naar het antwoord op de vragen wie ben ik? en vooral wie wil ik zijn?, hebben tieners het niet eenvoudig om zelfverzekerheid op te bouwen. Al die veranderingen houden ook geen rekening met elkaar, waardoor een meisje er voor haar leeftijd al rijp en verstandig uitziet, terwijl ze zich van binnen nog voelt als een kind.

Het zelfvertrouwen is meestal laag in het begin (rond 13 à 14 jaar) en bouwt zich langzaam op. Het is geen prettig gevoel, al dat twijfelen aan jezelf. Het isoleert een jongere, belemmert hem om hulp te vragen en maakt hem overgevoelig voor kritiek. Sommige jongeren dolen alleen op straat of zitten veel op hun kamer om vooral niemand tegen te komen die hen confronteert met het grote verschil: 'Zij voelen zich zo goed en ik voel me zo waardeloos.'

Waar is je kind sterk in?

Waar voelt je puber zich nog wél goed in? Iedereen kan daar wel wat op vinden, zelfs wie in zak en as zit. Sterkte opbouwen doe je vanuit wat goed loopt. Ga dus op zoek naar succesvolle situaties en breid die verder uit. Nodig die ene vriend uit bij wie hij zich nog wel goed voelt en bespreek welk initiatief ze samen leuk vinden: naar een concert gaan, uit eten gaan. Is er een hobby die je kind leuk vindt? Probeer een nieuwe kring rondom je kind te maken, door middel van een onderwerp dat hij graag doet. 

In de spotlight

Zie je kind graag, zet de spotlights op wat wel goed gaat en laat hem voelen dat je er samen uit komt. Zit geregeld gezellig bij elkaar en laat je kind vertellen over wat hem beangstigd. Jongeren kunnen door hun klasgenoten worden gekwetst, omdat ze via social media te kijk worden gezet, of omdat de grote mond van de klas hem publiekelijk tot snul heeft gedegradeerd. Ga als ouder niet zelf de problemen oplossen of 'het wel even regelen'. Daardoor gaat je kind zich nog zwakker voelen. Laat je kind vertellen en zoek samen naar oplossingen. Dat kost tijd, maar dat is niet erg. Wees dankbaar voor het vertrouwen dat je krijgt en zeg dat ook tegen je kind.

Coaching om het zelfvertrouwen te stimuleren

In een coachtraject leren jij en je kind, hoe je het zelfvertrouwen van je kind vergroot. Een kind met veel zelfvertrouwen durft uitdagingen aan te gaan, kan tegenslagen goed opvangen en legt makkelijk sociale contacten. Belangrijk dus om opgroeiende kinderen zoveel mogelijk van mee te geven. Zie ook het artikel mijn kind is onzeker.

Belangstelling voor coaching of heb je ook een opvoedvraag?

Jongerencoaching is maatwerk. Wil je ook dat je kind meer zelfvertrouwen krijgt en hebben je hulp nodig? Of heb je een andere opvoedvraag? Neem contact op met Nouvelle. Nouvelle biedt maatwerk. Daarom start een coachingstraject altijd met een intake.

Kijk ook op coaching van jongeren gericht op assertiviteit.


 

Nouvelle Coaching en Personeelsadvies

Meestershof 8
7468 GN Enter

0638 95 24 81

info@nouvellecoaching.nl