• Twitter
  • Facebook
  • Linkedin

Mijn kind is onzeker

door Renate Frazer, 29 oktober 2013

‘Ik ben vader van een dochter, die tot een paar weken geleden altijd blij en vrolijk was, ook als het om leerwerk op school ging. Maar plotseling heeft zij altijd hoofdpijn, blokkeert totaal voor werkstukken die zij allang beheerst en moet heel vaak huilen in de klas (wat de onzekerheid natuurlijk weer vergroot). Mijn dochter heeft een uitstekende juf, die haar voortdurend positieve feedback geeft. Zij heeft gecontroleerd of zij het werk aankan en dat blijkt zij heel goed te kunnen. Verder is er niets ‘geks’ op school gebeurd, want ze wil nog steeds graag naar school. Thuis praat zij moeilijk over wat er gebeurt en proberen we haar af te leiden en haar op haar gemak te laten voelen. We hebben al meerder keren gezegd dat we weten dat zij haar best doet en dat dit voor ons voldoende is. Wat kunnen we als ouders doen om haar weer lekker in haar vel te laten zitten.’

Zo’n plotselinge verandering in het gedrag van je kind kan je behoorlijk bezighouden. Waar komt het ineens vandaan en – belangrijker nog – hoe zorg je er voor dat het verdwijnt?

Een omslag als deze kan allerlei oorzaken hebben en soms is het moeilijk om die op het moment zelf te ontdekken. Vaker kom je er na afloop achter wat erachter heeft gezeten. Soms betekent het:

  • Een voorbode van ziek worden
  • Gewoon heel moe zijn of een hoofd vol spannende dingen hebben, hetgeen zorgt voor een dipje
  • Dat er iets is gebeurd in de klas met een ander kind of een nare ervaring. Dat hoeft niks groots te zijn, maar kan wel voor een dip zorgen
  • Dat het even allemaal te veel is in het leventje van je kind en dat heeft z’n weerslag op schoolwerk of hoe een kind zich voelt

Onzeker, angstig en agressief gedrag kunnen dicht bij elkaar liggen. Het is vaak een vraag om steun.

Hoe herken je onzekerheid?

Een onzeker kind zoekt constant bevestiging dat hij goed, lief en aardig is.

Wat kun je doen aan onzekerheid?

  • Geef complimentjes als je kind iets goed doet. Doe dit op een beschrijvende manier.
  • Probeer er op een geschikt moment achter te komen wat er achter het gedrag zit. En laat je kind weten dat hij niet de enige is die onzeker is; meer kinderen zijn soms bang dat ze niet goed genoeg zijn – zelfs jij als ouder hebt daar waarschijnlijk wel eens last van. Het is logisch dat je niet overal even goed in kunt zijn.
  • Geef duidelijkheid en regels, waarmee je kind zijn zelfvertrouwen kan opbouwen. Sport kan hierbij helpen.

Coaching om het zelfvertrouwen te stimuleren

In een coachtraject leren jij en je kind, hoe je het zelfvertrouwen van je kind vergroot. Een kind met veel zelfvertrouwen durft uitdagingen aan te gaan, kan tegenslagen goed opvangen en legt makkelijk sociale contacten. Belangrijk dus om opgroeiende kinderen zoveel mogelijk van mee te geven. Zie ook het artikel hoe geef ik mijn kind meer zelfvertrouwen?

Belangstelling voor coaching of heb je ook een opvoedvraag?

Jongerencoaching is maatwerk. Wil je ook dat je kind meer zelfvertrouwen krijgt en hebben je hulp nodig? Of heb je een andere opvoedvraag? Neem contact op met Nouvelle. Nouvelle biedt maatwerk. Daarom start een coachingstraject altijd met een intake.

Kijk ook op coaching van jongeren gericht op assertiviteit.

 

Nouvelle Coaching en Personeelsadvies

Meestershof 8
7468 GN Enter

0638 95 24 81

info@nouvellecoaching.nl