• Twitter
  • Facebook
  • Linkedin

leidinggeven aan jonge medewerkers

Hoe geef je leiding aan jonge medewerkers?

Bron: Motivaction, ‘De grenzeloze generatie en de onstuitbare opmars van de B.V. IK’

De grenzeloze generatie is de jongste generatie werkzoekenden. Geboren na 1986. Individualistisch, zelfstandig en assertief. Gewend aan veel vrijheid, snel schakelend en ondernemend. Maar ook snel afgeleid en sterker dan eerdere generaties gericht op zichzelf, soms bijna narcistisch. Werk zien ze als deel van hun persoonlijke identiteit. Zijn werkgevers klaar voor ‘dit type’ medewerkers? Vijf tips over de grenzeloze generatie:

Doe gewoon en zeg waar het op staat

Hanteer een directe, transparante stijl van communiceren en bevorder dit onder alle leidinggevenden. Wees vanaf het begin af aan expliciet en neem de tijd voor gesprekken. Dit heeft veel meer impact dan welk protocol of handboek dan ook.

Geef jongeren een podium

Bied jongeren een podium, erkenning en laat ze zich profileren, intern en extern. Stimuleer het gebruik van social media. Binnen randvoorwaarden draagt dat ook bij aan de profilering van de organisatie.

Blijf in contact

Jongeren presenteren zich regelmatig erg zelfverzekerd, maar dat kan juist onzekerheid maskeren. Wezenlijk contact en belangstelling zijn nodig om een vertrouwensband te krijgen met jongere medewerkers en zorgt voor meer loyaliteit en vertrouwen.

Werk samen om beter te worden

Bied jonge werknemers een platform, tijd en mogelijkheden om tot meer verfijning, kwaliteit en vakmanschap te komen en zet daarvoor juist enthousiaste medewerkers uit de oudere generaties in, bijvoorbeeld door middel van een mentorsysteem.

Stimuleer kennisuitwisseling en teamwork

Laat jongere medewerkers rouleren op meerdere plaatsen in de organistie en stimuleer kennisuitwisseling en teamwork. Laat jongere medewerker meebepalen wat wel en geen positieve bijdrage aan de organisatie kan leveren. Hun realiteitszin en kritisch vermogen zijn meestal sterker ontwikkeld dan op het eerste gezicht lijkt.

Meer informatie over dit onderwerp of wil je graag hulp van een externe partij?

Neem dan contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek. Nouvelle biedt maatwerk. Hier vind je meer informatie over de verschillende trajecten bij Nouvelle: coaching van leidinggevenden en managers en teamcoaching.

Zie ook onze overige publicaties of een totaaloverzicht van al onze diensten op het terrein van coaching en HR advies.

 

Nouvelle Coaching en Personeelsadvies

Meestershof 8
7468 GN Enter

0638 95 24 81

info@nouvellecoaching.nl