• Twitter
  • Facebook
  • Linkedin

voordelig medewerkers ontwikkelen

Medewerkers ontwikkelen, zo voordelig mogelijk

Als manager of leidinggevende wil je graag dat je medewerkers zich kunnen en blijven ontwikkelen. Je wilt het beste uit je mensen halen en hun potentieel optimaal benutten. Medewerkers die zich continu ontwikkelen, zijn immers meer betrokken, flexibel en breder inzetbaar. Maar hoe doe je dat, zonder dat het te veel kost? Hieronder een aantal tips om het kennisniveau op peil te houden:

Neem een buddy/mentor op de werkvloer

Leren door te doen het ook samen te doen. Medewerkers zijn dagelijks bezig met kun eigen ontwikkeling. Een meer ervaren of oudere collega, in de rol van buddy of mentor, kan op de werkvloer een talent op weg helpen. Een buddy ondersteunt direct bij de persoonlijke en professionele ontwikkeling en met de benodigde begeleiding en feedback zullen de dagelijkse ervaringen waardevoller zijn.

Train de collega

Een mooie manier om kennis te delen is door te stimuleren dat medewerkers elkaar gaan trainen. Een mooi initiatief binnen de (semi) overheid is ‘train je collega’. Een week waarbij professionals in verschillende overheidsorganisaties hun collega’s een training van een uur geven, over een werk gerelateerd onderwerp, dat ze aan het hart gaat en relevant is voor hun collega’s.

Organiseer praktijkstages

Het uitwisselen van medewerkers tussen afdelingen – en zelfs andere bedrijven – draagt bij aan flexibilisering van arbeid. Het kan ook een goed antwoord zijn op tijdelijke tekorten en pieken binnen een organisatie. Maar het geeft de medewerkers ook de mogelijkheid ervaring op te doen. Het is een uitgelezen kans om eens een kijkje te nemen in de keuken van een andere organisatie en/of kennis te maken met een andere werkplek of een ander vakgebied. Het prikkelt, verrast, helpt keuzes te maken en nieuwe ideeën op te doen.

Kies voor een sociaal intranet

Samen kun je meer dan alleen. In tegenstelling tot traditioneel en vaak statisch intranet is het met sociaal intranet mogelijk om direct online met collega’s te communiceren en kennis te delen. Medewerkers vinden zo sneller de juiste informatie of de persoon met de juiste kennis en profiteren zo van samenwerking en kennisdeling. En ze leren door samen problemen op te lossen, feedback te geven (en te ontvangen) en te sparren met collega’s. Bovendien verhoogt het de teamspirit.

Meer informatie over dit onderwerp of wil je graag hulp van een externe partij?

Neem dan contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek. Nouvelle biedt maatwerk. Hier vind je meer informatie over de verschillende trajecten bij Nouvelle: coaching van leidinggevenden en managers, employability, loopbaanbegeleiding en HR dienstverlening.

Zie ook onze overige publicaties of een totaaloverzicht van al onze diensten op het terrein van coaching en HR advies.

 

Nouvelle Coaching en Personeelsadvies

Meestershof 8
7468 GN Enter

0638 95 24 81

info@nouvellecoaching.nl