• Twitter
  • Facebook
  • Linkedin

Mijn medewerkers hebben ruzie met elkaar

ruzie op het werk

door Renate Frazer, 16 november 2013

Stel, je hebt twee werknemers die knallende ruzie met elkaar hebben en niet meer met elkaar willen werken. Je kunt ze niet apart inroosteren en je ziet ook geen alternatief. Hoe kan de strijdbijl begraven worden? Wat te doen?

De wortel van het probleem zoeken

In de praktijk zul je willen weten wat er nu precies aan de hand is. Waar zit dus de wortel van het probleem. Praat eerst afzonderlijk met iedere werknemer. Vraag daarbij naar de kern van het conflict en wat hij zou kunnen of willen doen om het op te lossen.

Vraag eens aan medecollega's wat zij ervan vinden. Zij kunnen een probleem, van afstand, objectief bekijken.

Gezamenlijk doel vinden

Stimuleer de twee collega's om hun krachten te bundelen in plaats van ze tegen elkaar te gebruiken.

  • Zoek naar een opdracht die beiden moeten uitvoeren en waarbij ze afhankelijk van elkaar worden. Vragen die hierbij aan de orde komen, kunnen zijn: Wat willen we bereiken? Wat moeten we precies van elkaar weten? Welke opties zijn het beste? Hoe gaan we het aanpakken? Wie gaat wanneer wat doen?
    Het is belangrijk om discussies en ruzies, over eigen belangen en persoonlijke voorkeuren, zoveel mogelijk te vermijden.
  • Stel het gezamenlijke (bedrijfs)belang voorop en prijs dat zij een team willen zijn en dat ook willen blijven. Benoem van een ieder de persoonlijke capaciteiten en talenten en spreek over wederzijds respect.

Als dat alles niet werkt, wat dán?

Dan kun je natuurlijk op je strepen gaan staan en zeggen dat ruzie niet binnen de bedrijfscultuur past. Gebruik bijvoorbeeld beoordelings- en/of functioneringsgesprekken om de sociale vaardigheden en de collegialiteit te beoordelen. Wijs op het belang van het teamverband en de teamspeler binnen de bedrijfscultuur.

Hulp bij het verbeteren van de onderlinge relaties

Nouvelle biedt maatwerk. Daarom start een coachingstraject altijd met een intake, waarbij we inventariseren waar behoefte aan is. Daarna kunnen we gericht aan de slag. Wil je meer informatie, neem dan contact met ons op.

Kijk ook op persoonlijke coachingcoaching voor leidinggevenden en managers en teamcoach.

Zie ook onze overige publicaties of een totaaloverzicht van al onze diensten op het terrein van coaching en HR advies.

Nouvelle Coaching en Personeelsadvies

Meestershof 8
7468 GN Enter

0638 95 24 81

info@nouvellecoaching.nl