• Twitter
 • Facebook
 • Linkedin

Wat is coaching

Wat is coaching en wat heeft een coach mij te bieden?

door Renate Frazer, 25 oktober 2013

Als ik in mijn omgeving vertel dat ik een coach ben, dan vraagt men wat doe je dan precies? Men verwacht dat ik mijn fluitje tevoorschijn tover en mijn petje opzet…’.
De meeste mensen zullen bij het horen van het woord coach in eerste instantie denken aan een succesvolle sportcoach, zoals Louis van Gaal of Bert van Marwijk (ook al zijn daar de meningen over verdeeld).

Maar het begrip coaching heeft tegenwoordig niet alleen een sportieve lading.

Volgens The Economist gaven organisaties in 2012 miljarden dollars uit om hun werknemers van coaches te voorzien. Ook uit onderzoek van het Chartered Institute for Personnel and Development blijkt dat 88 % van de organisaties in de U.K., coaching inzet voor het ontwikkelen van medewerkers.

Wat kan een coach nu daadwerkelijk betekenen?

Een cliënt krijgt zelfinzicht. Hij leert zichzelf kennen en krijgt daarnaast inzicht in zijn omgeving. Er zijn cliënten die zich als ‘herboren’ voelen. Ze hebben een ware transformatie ondergaan.
Hieronder de 10 belangrijkste redenen om voor coaching te gaan:

 • Een coach is neutraal en heeft geen mening. Dit betekent dat ik uitga van mijn cliënt en erken dat het antwoord in mijn cliënt zit en niet in mij als coach. Of om met de woorden van één van cliënten te spreken: “Eindelijk heb ik een coach gevonden die geen advies geeft.”
 • Coachen gaat dan ook niet over het aanleren van nieuwe trucjes, maar over authenticiteit en het gebruiken van eigen kwaliteiten. Het is vooral investeren in en werken aan jezelf: wie ben ik, wat kan ik, wat wil ik nu echt, en hoe haal ik het beste uit mijzelf naar boven?
 • Coaching is gebaseerd op zelfsturing. Het gaat er om dat mijn cliënt zijn eigen mogelijkheden gaat ontdekken.
 • Coaching is resultaatgericht. Doelen zijn belangrijk: geen wind goed genoeg, voor een zeiler die niet weet waar hij naar toe wil.
 • Evenwaardigheid. Ik en mijn cliënt zijn partners; beiden hebben hun eigen specifieke inbreng om de resultaten te verbeteren.
 • Vertrouwen. Cliënten spreken vaak maar een beperkt deel van hun potentie aan; ze zijn tot veel meer in staat.
 • Coaching kan streng zijn. Coaching betekent het einde van pappen en nathouden.
 • Eigen verantwoordelijkheid. Coaching is er op gericht zelfverantwoordelijkheid te ontwikkelen. Je kunt echter alleen verantwoordelijkheid nemen als je het gevoel hebt dat je kunt kiezen.
 • Bewustzijn is de basis van zelfsturing. Bewustzijn is weten wat er om je heen gebeurt, zelfbewustzijn is weten wat je ervaart.
 • Geen eindeloos aantal sessies, maar in een kort of middellang tijdbestek veel resultaat boeken.

Coachen is mijn passie. Ik ben dan ook erg trots op wat ik mijn cliënten te bieden heb. Een coachingstraject, is een investering in de persoonlijke ontwikkeling en de toekomst, van jezelf en die van anderen.

Wil je graag meer informatie? Neem contact om met Nouvelle voor een vrijblijvend en oriënterend gesprek.

Zie ook onze overige publicaties of een totaaloverzicht van al onze diensten op het terrein van coaching en HR advies.

 

Nouvelle Coaching en Personeelsadvies

Meestershof 8
7468 GN Enter

0638 95 24 81

info@nouvellecoaching.nl