• Twitter
  • Facebook
  • Linkedin

Strijd ouders maakt kind bangAanpak vechtscheidingen

"Als ik bij mama ben, dan mis ik papa zo en als ik bij papa ben, mis ik mama."

De achtjarige Joris verwoordt de gevoelens van veel kinderen van gescheiden ouders. Hij is één van de deelnemers aan de KIES groep. De zes kinderen in de groep praten onder begeleiding van een KIES-coach over de scheiding van hun ouders. Joris vertelt openhartig over zijn mama en zijn papa die een nieuwe vriendin heeft. Andere kinderen zitten er stilletjes bij. Ze schuifelen soms onrustig op hun stoel. Deze kinderen luisteren alleen, maar ze steken wel veel op van de verhalen van de andere kinderen.

"Het gaat erom dat kinderen zich op een neutrale plek kunnen uiten. Doel is dat ze de scheiding beter leren begrijpen en beter leren praten over de scheiding. De kinderen mogen alles vertellen, maar hoeven niks. We doen ondermeer rollenspelletjes en maken tekeningen. De kinderen leren om aan te geven wat ze graag willen en wat voor gevoel ze erbij hebben. Bang, boos, blij of verdrietig."

Het gemis van een ouders is zo'n onderwerp waar de kinderen het vaak over hebben. De gesprekken in de groep gaan vaak over de nieuwe broertjes en zusjes en de nieuwe partner van de ouders.

Kinderen als machtsmiddel

Uit onderzoek van Kinderombudsman Marc Dullaert blijkt dat ouders hun kinderen vaak inzetten als machtsmiddel bij de scheiding. Ouders spelen hun kinderen uit en halen elkaar naar beneden. Hij vindt dat een vorm van kindermishandeling.

"In de meeste gevallen verloopt een echtscheiding gelukkig zonder ruzie en trammelant. Maar dan nog komt het vaak voor dat er te weinig geluisterd wordt naar de kinderen. Als ouders gaan scheiden wil dat echt niet altijd zeggen dat kinderen daar per definitie problemen door krijgen. Maar ook al regel je alles heel goed, het is toch zaak om je kind goed in het oog te houden. Soms gaat het ogenschijnlijk goed met een kind, maar dan blijkt toch dat het ergens mee zit, maar zich niet kan uiten. Sommige kinderen vertonen lastig gedrag na de scheiding, zij krijgen veel aandacht. Andere trekken zich juist terug en zijn heel stil. Als ze zien dat hun moeder verdrietig is gaan ze extra hun best doen in huis en op school. Deze kinderen worden vaak over het hoofd gezien, maar ook deze kinderen hebben veel baat bij extra aandacht en bij deelname aan een KIES-groep."

Effecten KIESgecertificeerd KIES coach

Onderzoek heeft uitgewezen dat kinderen zich beter voelen en de scheiding beter begrijpen na deelname aan KIES. Een vader zei na afloop: "Ik ken mijn kind niet meer terug, ze vertelt me nu wat ze moeilijk vindt. De dingen zijn bespreekbaar. Daarvoor zei ze nooit iets."

Een belangrijke tip: bespreek geen volwassen dingen met kinderen, praat niet akelig over je ex en geef je kind de ruimte om van beide ouders te houden!

Informatie over KIES?

Neem contact op met Renate Frazer voor een vrijblijvend gesprek. Renate Frazer is een gecertificeerd KIES-coach. Kijk ook eens op KIES-coaching, Judith: mijn ouders zijn gescheiden en Kind niet langer de dupe.

Nouvelle Coaching en Personeelsadvies

Meestershof 8
7468 GN Enter

0638 95 24 81

info@nouvellecoaching.nl