• Twitter
  • Facebook
  • Linkedin

zelfvertrouwen vergroten

Zelfvertrouwen: eigenwaarde en zelfkennis

door Renate Frazer, 21 oktober 2013

Voor je eigen welzijn is het belangrijk dat je tevreden kunt zijn met jezelf, dus dat je een positieve eigenwaarde hebt.

Jouw eigenwaarde hoeft niet overeen te komen met de visie die anderen van jou hebben. Bijvoorbeeld: je komt erg zelfverzekerd of zelfs opschepperig over, maar van binnen houd je een negatieve eigenwaarde verborgen.
Of je komt erg rustig of teruggetrokken over, terwijl je heel goed weet wat je kunt bereiken.

Het kan ook zijn dat je een te hoge eigenwaarde hebt. Dit kan ertoe leiden dat je in situaties terechtkomt die je eigenlijk niet aankunt.
Een te lage eigenwaarde kan je functioneren en je ontplooiing belemmeren.

Mensen met een hoge eigenwaarde schrijven een mislukking eerder toe aan de omstandigheden van het moment, waardoor ze zich bij een volgende gelegenheid niet zo snel uit het veld laten slaan.
Mensen met een lage eigenwaarde wijten de mislukking eerder aan zichzelf, bijvoorbeeld aan een karaktertrek die moeilijk te veranderen is. Zij laten het hoofd eerder hangen: waarom zou het een volgende keer wel lukken?

Over hoeveel eigenwaarde beschik jij?

Ieder mens heeft een blauwdruk die maakt wie hij of zij is. Deze blauwdruk heb je bij jouw geboorte meegekregen en bepaalt jouw persoonlijkheid, jouw basisbehoeftes als mens, en voor een groot deel dus ook jouw natuurlijke gedragsstijl.

Er is niet zoiets als een goede of slechte persoonlijkheid, alleen een ‘mix’ aan kwaliteiten, talenten en mogelijke valkuilen die daarbij horen. Iedereen is anders. Een logische denker is niet beter dan iemand die afgaat op zijn gevoel. Iemand die goed kan beïnvloeden is niet beter dan iemand die bescheiden is.

Verbeter je eigenwaarde, weet wie je bent

Met zelfkennis als basis ben je in staat jezelf te accepteren en te waarderen om wie je bent, met al jouw kwaliteiten en talenten. Het geeft zelfvertrouwen wanneer je je sterke kanten beter benut en jouw zwakke kanten kunt verbeteren. Daardoor ben je ook in staat bent om beter met anderen te communiceren. Zelfkennis is echter geen excuus voor het veelgehoorde ‘zo ben ik nu eenmaal’. Dit is een opmerking vanuit een slachtofferrol. Hoe bewuster je bent van wie je bent, hoe bewuster je kunt leven en handelen.

Meer informatie nodig over het vergroten van je eigenwaarde?

Neem contact op met Nouvelle voor een vrijblijvend en oriënterend gesprek. Nouvelle biedt trajecten aan gericht op Persoonlijke coaching. Leidinggevenden kunnen een persoonlijk ontwikkeltraject volgen: coaching van leidinggevenden en managers. Kijk ook op je zelfvertrouwen vergroten.

Zie ook onze overige publicaties of een totaaloverzicht van al onze diensten op het terrein van coaching en HR advies.

 

Nouvelle Coaching en Personeelsadvies

Meestershof 8
7468 GN Enter

0638 95 24 81

info@nouvellecoaching.nl