• Twitter
 • Facebook
 • Linkedin

gelukkig worden

Hoe word ik gelukkig?

Iemand die gelukkig is, ervaart het leven als een uitdaging. Voor hem of haar is het leven opwindend, avontuurlijk en inspirerend.

Voor de één is geluk een verre reis maken, voor de ander is geluk samen zijn met familie en vrienden. Uit onderzoek blijkt dat 50% van ons geluk te maken heeft met aanleg, 40% is bewust gedrag en slechts 10% komt door de omstandigheden waarin we verkeren.

Aanleg kun je niet veranderen. Depressiviteit kan nu eenmaal in je familie voorkomen en in je genen zitten. Maar dat is slechts 50%. Over de overige 50% heb je wel degelijk invloed. Over de omstandigheden waarin we verkeren kun je nog twisten, maar ook die kun je veranderen door bijvoorbeeld te verhuizen of te veranderen van baan. Maar als 40% van ons geluk komt door bewust gedrag dan kun je je eigen geluk wel degelijk positief beïnvloeden.

Geluk is niet te koop

Echt geluk komt van binnenuit. Zolang je het buiten jezelf zoekt, zul je het zeker niet vinden. Extern geluk is een illusie, en een miljardenindustrie, die wij met z’n allen maar al te graag in stand houden. Kijk maar eens naar alle reclame op internet, in tijdschriften en op TV. Het lijkt wel of geluk te koop is. “Als je er jong uit blijft zien, dan ben je gelukkig!” Niets is minder waar. Externe geluksmomenten zijn vaak kortstondig en vervagen snel.

De sleutel tot geluk zit in jezelf

Hoe word ik gelukkig? Voorwaarde voor een gelukkig leven is het vinden van de goede balans in je leven én in je persoonlijkheid. Dit betekent een goede balans creëren tussen werk en vrije tijd.

Je zult ervaren dat wanneer je je eigen behoeften gaat herkennen en erkennen, en je leven zo inricht waardoor jouw kwaliteiten en talenten goed tot zijn recht komen, je vanzelf gelukkiger wordt. Wanneer je iets tegen je zin in doet, is het leven zwaar. Wanneer je iets doet wat je leuk vindt, wordt het leven gemakkelijk, opwindend, avontuurlijk en inspirerend.

Belemmerende overtuigingen

Soms is het vinden van een goede balans alleen niet voldoende. Hoe je zelfvertrouwen, gezondheid, geluk en succes in je leven ervaart is namelijk een direct resultaat van je, vaak onbewuste, overtuigingen, angsten en andere emotionele reacties. Ze zijn de filters waarmee je de werkelijkheid waarneemt, toetst, onderscheidt en beoordeelt.

Overtuigingen bepalen dus voor een groot deel jouw realiteit. Positieve maar ook belemmerende overtuigingen over jezelf zijn de basis voor de mate waarin jij jezelf waardeert. Deze overtuigingen bepalen jouw waarnemingen en jouw waarnemingen bepalen weer jouw gedrag. Het is dus belangrijk belemmerende overtuigingen te herkennen en vervolgens om te zetten in overtuigingen die je steunen. Zie ook de artikelen beren op de weg zien en angsten en overtuigingen.

Hoe word ik gelukkig?

Geluk komt van binnenuit en dit betekent dat je er veel aan kunt doen om je gelukkiger te voelen. Een aantal tips:

 • Geniet van de kleine dingen in het leven. Leef in het hier en nu.
 • Geluk is een werkwoord. Je zult er wat voor moeten doen. Hoe jij tegen de wereld aankijkt bepaalt voor een groot deel hoe gelukkig en succesvol je bent. Is jouw glas half vol of half leeg?
 • Koester je vriendschappen en sociale relaties. Iets voor anderen betekenen, vriendelijk zijn of anderen troosten wanneer dit nodig is.
 • Wees dankbaar. Toon je dankbaarheid en neem dingen niet voor als vanzelfsprekend.
 • Niet tobben, twijfelen of sociale vergelijkingen maken. Dit is natuurlijke gemakkelijker gezegd dan gedaan maar je zou bijvoorbeeld jezelf kunnen opleggen om iedere dag een half uur te piekeren. Het klinkt tegenstrijdig, maar dit is juist een goede remedie om te stoppen met piekeren.
 • Leer te vergeven. Vergeven doe je namelijk niet voor de ander maar voor jezelf.
 • Zorg voor je eigen lichaam. Bewegen maakt mensen gelukkig. Ga dus regelmatig wandelen, sporten of doe dingen waarin je lichaam in beweging is.
 • Kijk naar het groter geheel en zie het goede in wat je overkomt, ook als het heel pijnlijk is. Of met de woorden van Johan Cruijff: “Elk nadeel heb z’n voordeel.”
 • Versterk flow ervaringen. Flow ervaringen zijn momenten waarin je helemaal op gaat in wat je doet en waarin het lijkt alsof de tijd stil staat. Bijvoorbeeld wanneer je naar goede muziek luistert of een adembenemend mooi uitzicht hebt. Ga op zoek naar dingen die je energie geven.
 • Durf te dromen en bepaal doelen voor jezelf.

Je kunt pas geluk geven, als je zelf ook gelukkig bent

Gelukkig zijn met jezelf is het allerbelangrijkste in je leven. Wanneer je gelukkig bent met jezelf, dan kun je ook oprecht gelukkig zijn met anderen.
Ben je niet gelukkig? Blijf dan niet stilzitten, en je slachtoffer van de omstandigheden voelen, maar doe er wat aan!

Heb je hulp nodig? Neem contact op met Nouvelle voor een vrijblijvend en oriënterend gesprek. Wij begeleiden je graag in het zetten van die stappen die noodzakelijk zijn naar een gelukkiger leven.

Kijk ook voor meer informatie op Persoonlijke coaching. Leidinggevenden kunnen een persoonlijk ontwikkeltraject volgen: coaching van leidinggevenden en managers.

Zie ook onze overige publicaties of een totaaloverzicht van al onze diensten op het terrein van coaching en HR advies.
 

Nouvelle Coaching en Personeelsadvies

Meestershof 8
7468 GN Enter

0638 95 24 81

info@nouvellecoaching.nl