• Twitter
  • Facebook
  • Linkedin

Verplicht hulp bij vechtscheiding

door Jorn Jonker

Den Haag - Ouders die door hun scheiding met elkaar overhoop liggen, moeten verplicht naar een mediator. De gesprekken met zo'n bemiddelaar moeten ervoor zorgen dat het aantal 'vechtscheidingen' beperkt blijft en dat de gang naar de rechter niet nodig is.

verplicht hulp bij vechtscheidingen

verplicht hulp bij vechtscheidingenBrigitte van der Burg, Foto: Dijkstra BV en Robert Hoetink

Dat plan dienen VVD en PvdA woensdag in tijdens een debat met staatssecretaris Teeven (Veiligheid en Justitie) over vechtscheidingen. Het plan, dat dus gesteund wordt door een Kamermeerderheid, moet ervoor zorgen dat de strijd na de scheiding niet uit de hand loopt zoals bij rechter vaak wel gebeurt.
In het plan staat dat wie wil scheiden en het oneens is over regelingen met bijvoorbeeld de kinderen, drie sessies met een mediator moet hebben. Die gesprekken moeten de ouders zelf betalen. Als het stel te weinig geld heeft kan daarvoor rechtsbijstand aangevraagd worden.

VVD-Kamerlid Van der Burg denkt er zogenoemde vechtscheidingen mee te voorkomen, breuken in een huwelijk waar kinderen erg de dupe van zijn. ,,In het buitenland doen ze dit al en werkt het." Volgens de indieners kan het ook kostenbesparend zijn. ,,Zo kunnen we voorkomen dat iemand überhaupt naar de rechter wil," zegt PvdA-Kamerlid Ypma.

De twee coalitiepartijen willen ook dat een en dezelfde 'regierechter' een scheidingszaak met kinderen blijft volgen. Op die manier kan de magistraat de zaak goed blijven volgen. ,,Als iemand zich dan niet aan de afspraken houdt, kan het ook gebeuren dat de andere ouder de voogdij krijgt. Dat gebeurt minder snel bij rechters die net bij de zaak komen kijken", stelt Van der Burg.

Meer over dit onderwerp?

Kijk ook eens op KIES-coaching, Aanpak vechtscheidingen, Kind niet langer de dupe, Judith: Mijn ouders zijn gescheiden en Strijd ouders maakt kind bang.

Nouvelle Coaching en Personeelsadvies

Meestershof 8
7468 GN Enter

0638 95 24 81

info@nouvellecoaching.nl